Står I med planer om at blive gift? Skal det være kirkeligt, eller borgerligt?

– Det er der mange der spørger sig selv om, når bryllupsplanlægningen står på spring. Har forlovelsen først fået lov til at sætte sig, så er der mange tanker at gøre sig efterfølgende. Der skal træffes beslutninger. Mange beslutninger. Der skal aftales et tidspunkt for brylluppet, hvor festlighederne skal finde sted, hvad man skal have på, invitationer, fotografering, kørsel og et hav af andre ting. Bryllupper er fantastiske, romantiske og uforglemmelige, men der er ofte rigtigt mange ting at forberede. Et logistisk mesterstykke, der skal spille sammen. Et bryllup er et af de stærkeste bindinger vi har. Her bekræftes troen og kærligheden overfor hinanden og man indgår en tæt binding. Et smukt øjeblik, en uforglemmelig dag, en dag som skal minde jer begge og andre om, at I har et særligt tilhørsforhold til hinanden. Et af de mange overvejelser der skal træffes er, hvorvidt man ønsker at vies kirkeligt, eller borgeligt. En beslutning som hurtigt kan føre til uenighed.

Kirkelig vielse

Et kirkebryllup er for mange den traditionelle, den ægte og eneste form for vielse. Vi taler klokkeringning, indgangsmusik, salmer, bøn og oplæsning af udvalgte tekster fra Bibelen. Bruden bliver typisk ført op til brudgommen, der udveksles løfter og man indgår en pagt om ægteskab ved en gensidig bekræftelse. Afslutningsvist beder præsten for jer, afslutter med fadervor og velsignelsen. Derefter modtager det nybagte ægtepar lykønskninger af venner og de nu forenede familier – der bliver kastet med ris og man kører mod festlighederne i en fin bil, eller hestevogn. For nogle er dette en romantisk tanke og den eneste “sande” form for ægteskab. Vælger man at blive viet kirkeligt, kan man vælge at gøre dette i stort set alle landets kirker, hvis blot man har søgt om og fået tilladelse af præsten i det pågældende sogn. En kirkelig vielse varer ofte længere end en borgerlig vielse, så det er også ofte et argument der taler for et kirkebryllup.

Borgerlig vielse

En borgerlig vielse foregår på rådhuset og bliver oftest foretaget af borgmesteren, eller en udvalgt repræsentant fra den kommune, som I ønsker at blive gift i. En borgerlig vielse foregår på et kontor, men du må dog ikke forestille dig det, som når du går ned og får lavet nyt sygesikringsbevis. Ved en borgerlig vielse kan du ligeledes vælge at blive kørt til døren i en fin bil, eller hestevogn. Du kan vælge at iklæde dig fint bryllupstøj og holde et brag af en fest efter vielsen. Du møder op på rådhuset, mødes med borgmesteren (eller en repræsentant) i et særligt rum til dette formål, hvor også dine gæster kan finde plads. Der bliver spurgt de samme spørgsmål som ved en kirkelig vielse, dog uden salmer, præstelig velsignelse og andre religiøse traditioner. Fremfor at blive viet på rådhuset, så vælger mange også at blive gift på stranden, i skoven, eller andre steder, et valg, som borgmesteren kan godkende. I modsætning til fordommene, så er en borgerlig vielse derfor ikke meget anderledes end en vielse i kirken. Det kan være lige så romantisk som en kirkelig vielse. I begge tilfælde kræves det blot at der er to vidner tilstede. Du kan sagtens lave en aftale med en bryllups fotograf selv om du ikke bliver gift i kirken.

Tradition vs. nutid

Siden 1922 har man frit kunne vælge om man vil vies borgerligt, eller kirkeligt. I de seneste år er antallet af borgerlige vielser steget og har sidenhen markant overhalet antallet af kirkelige vielser. Det er blevet til et stort spørgsmål om tro, traditioner og fordomme. Om man vælger det ene fremfor det andet, har i og for sig ingen betydning eller konsekvenser fremfor det andet. Selv hvis man vælger en borgerlig vielse, så kan kan man vælge at få en kirkelig velsignelse på et senere tidspunkt. Ved begge vielsesformer kan man være hvid brud og holde en bryllupsfest, udveksle ringe og løfter.

Mange tror at en borgerlig vielse er uromantisk og hurtigt overstået, mens andre vil argumentere for at et kirkeligt bryllup er dyrt og religiøst i tider, hvor religiøsitet er stærkt faldende. Dette er selvfølgelig helt op til jer. En borgerlig vielse kan sagtens gøres til noget dybt romantisk, ligesom en kirkelig vielse. Hvis I vælger at blive gift i kirken, er det dog både en vielse og en velsignelse af jer, mens I ved en borgerlig vielse ikke har krav på den selvsamme velsignelse.

Hvis I vælger at blive borgerligt viet i et rådhus og senere skulle ønske en kirkelig velsignelse af jeres ægteskab, så kan det sagtens lade sig gøre på samme vilkår som ved en kirkelig vielse, dog uden de formelle juridiske forhold, som jo allerede er på plads.

Kirkebryllup er gratis

Om I vælger at blive gift i kirken, eller på rådhuset – det koster det samme! Ja, du læste rigtigt. I stærk modsætning til forventningerne, så koster det altså ingenting at blive gift, hvis blot en af parterne er medlem af Folkekirken og betaler kirkeskat. Argumenterne for, at en kirkelig vielse automatisk er dyrere end en borgerlig vielse, holder derfor ikke stik. Det kommer altid an på hvor meget I ønsker at gøre ud af det. Ved både en borgerlig og en kirkelig vielse, så bestemmer I selv om der skal være en stor fest efterfølgende, eller om man blot ønsker at spise middag med et par gode venner. Selv påklædningen er der ingen krav for. Der er derfor ingen grund til at lade andres forventninger og bryllupsmagasinerne bestemme, hvordan jeres bryllup skal forløbe. Det bestemmer I helt selv. I kan sagtens lade jer inspirere til jeres bryllup her på vores side, men den endelige beslutning bliver truffet af jer og jeres egne forventninger.

Vi ønsker et rigtig godt og vellykket bryllup, om det så er i Statens, eller i Guds åsyn.